HUSKER DU AT SKRIVE REKLAME?

Posted in Personal

Jeg ser dagligt at der er influencers, bloggere og andre folk som er heldige at modtage ting fra forskellige firmaer som ikke skriver reklame på deres opslag, blogindlæg eller Instastory. Jeg vil på ingen måde fremstå som en sur trunte, men det er bare så ærgerligt at se folk ikke overholde reglerne. Det kommer bare bag på mig at folk ikke skriver det, da stort set alle firmaer skriver at det skal markeres tydeligt som reklame.

Markedsføringsloven blev ændret og strammet op pr. 1 juli hvad angår skjult reklame på de sociale medier. Jeg synes at vi influencere, instagrammere og bloggere burde hjælpe hinanden, så ingen kommer i klemme og samtidig uden at folk ser det som en provokation at blive mindet om det. For hvis man ikke overholder loven, kan man få et ordentlig rap over nalderne i form af bøde og politianmeldelse. Ikke nok med at man selv risikere at få næsen i klemme, så risikerer man også på firmaets vegne, at de kan få en ordentlig bøde for skjult reklame.

Man SKAL skrive “reklame” eller “sponsoreret” som det ALLERFØRSTE når man påbegynder sin tekst. Det skal og må ikke bare skrives til sidst i teksten eller som hashtag. Det skal stå som det første, så folk ved de skal til at læse et reklame opslag. Og nej, det er hellere ikke nok at skrive at det er en gave eller det er modtaget til test. Man skal skrive “reklame/sponsoreret” og det SKAL stå markeret nu uanset om man har modtaget det intetanende, uden aftale om omtale eller aftalt omtale.

Det er surt og det er meget “jeg skal til at sælge mig selv” agtigt, men lad os håbe på at vi alle er bundærlige og med hjertet på rette sted i vores opslag selvom der står et dumt “reklame” forrest?

Som sagt er der er en masse der INTET skriver overhovedet alligevel på trods af de nye regler, som stadig sidder og laver skjult reklame konstant hver dag, og det gør også, at det hurtigt går udover dem som faktisk overholder reglerne. Reglerne gælder også ved konkurrencer/give aways, gaver på billeder, opslag med rabatkoder, events, oplevelser der er betalt, mm. Og det gælder både i ens feed såvel som i ens story.

Jeg håber dette indlæg vil blive delt og opfordret, da det er vigtigt at få budskabet ud til alle!

September 13, 2017
/
Previous Post Next Post

19 Comments

 • Reply Camilla

  Jeg skriver altids selv som det første i indlægget med fed skrift, “Dette indlæg er lavet i samarbejde med XXX ” eller “Modtaget som gave fra XXX” så jeg er 1000% sikker på ikke at gøre noget forkert 🙂

  September 13, 2017 at 13:30
  • Reply Vanessa

   Det er jeg så glad for at høre – og tusind tak for din positive respons!

   September 13, 2017 at 19:20
  • Reply Miriam

   Camilla, i så fald skal du lige vide, at begge dele ifølge forbrugerombudsmanden ikke er godkendte til markering af reklame. Der skal står enten reklame/annonce/sponsoreret. 🙂

   September 14, 2017 at 14:06
   • Reply Vanessa

    Lige præcis – det er de “godkendte” ord i forhold til indlæg og opslag hvor tingene er modtaget. Tusind tak for din kommentar Miriam ☺️

    September 15, 2017 at 15:09
 • Reply LeahSephira

  Hørt! Jeg laver ikke selv meget reklame på min blog, men jeg har lavet et par få sponsored posts (like… 6 i alt?) og har altid gjort det tydeligt. Jeg kan slet ikke have når folk ikke gør det tydeligt at det er reklame, plejer ofte at unfollow dem hvis de gør det. Dog er det som regelt tydeligt at det er reklame alligevel.. men ja. Jeg er enig og synes at man som blogger/influencer skal være ærlig.

  En helt anden ting er så at jeg nogle gange synes der er alt for mange sponsorede indlæg derude, hvor de altid kun har gode ting at sige. Det er virkelig sjældent der bliver sagt bare lidt negativt. Så det virker ofte uærligt i mine øjne, når der er ingen af de sponsorede ting, som får nogle “dårlige” anmærkninger. Men I guess at folk er bange for ikke at få flere gratis ting og så derfor ikke altid tør sige deres mening.

  ANYYYWAY, god post Vanessa 😀 er så enig!

  September 13, 2017 at 18:40
  • Reply Vanessa

   Hvor er jeg bare glad for din positive respons! Jeg synes også selv at man tydeligt kan se når det er reklame, også selvom det ikke står skrevet. Det er super ærgerligt at det ikke er alle der følger reglerne.

   Jeg er enig – dem er der mange af. Jeg er altid 100% ærlig i mine indlæg og er ked af hvis det opfattes på andre måder. Men tusind tak for din søde kommentar. Den sætter jeg virkelig pris på! ❤️

   September 13, 2017 at 19:27
   • Reply LeahSephira

    Så lidt da <3
    Og det var heller ikke dig jeg lige tænkte på specifikt, men bare sådan generelt. Jeg vil personligt respektere influencers/bloggers mere hvis de fik sendt noget, som de faktisk meldte tilbage og sagde var dårligt haha. Altså, selvfølgelig er der mange ting der er gode, det er da klart! Og så skal de selvfølgelig også sige at de er gode! Men, jeg er sikker på at der findes bedre produkter som man f.eks godt kunne sige, eller billigere alternativer etc etc. Ofte er store danske bloggere nogle gange lidt dårlige til at sige noget negativt om produkter, at least thats just what I see. 😀

    September 13, 2017 at 21:52
 • Reply Mia // www.blogaboutmia.dk

  Enig enig enig, men det undre dig jo ikke 😀 <3

  September 14, 2017 at 02:32
  • Reply Vanessa

   Jeg er så glad for du er enig, hihi selvom det ikke undre mig 😜❤️

   September 15, 2017 at 15:01
 • Reply Emma Engmark

  Jeg tror desværre at mange ikke sætter det på deres indlæg, da andre så hurtigt kan tro at det er et falsk indlæg – altså at det man skriver ikke er ens egne meninger. Hvilket i min verden er bullshit. Jeg tager fx aldrig imod ting, som jeg ikke kan lide – og jeg kunne aldrig finde på at sige noget som ikke var min ærlige mening. Men jeg ved at mange som læser blogs, ikke gider læse de sponsorerede indlæg, fordi de ikke tror på hvad der står..

  September 14, 2017 at 09:10
  • Reply Vanessa

   Det er bare så ærgerligt at folk ikke følger reglerne, men jeg kan sagtens se hvad mener mht. at folk måske vil tro det er et falsk indlæg. Jeg har også fået en del kommentarer på det med sponsoreret indlæg, at de ikke gider læse dem. Det er svært, for man vil jo gerne vise tingene frem men på samme tid så “ødelægger” det at man skal skrive reklame det – giver det mening?

   September 15, 2017 at 15:04
 • Reply Camilla Rahbech

  Super fint indlæg! Jeg reklamerer ikke selv, men jeg synes det er vigtigt, at man er på rette fod med loven. For det er sådanne ting, der er super nemme, at opdage og hvis man ikke lige har været bevidst om, at man ikke gør det rigtigt, er man da ikke i tvivl efter at have læst dette indlæg!

  September 14, 2017 at 10:09
  • Reply Vanessa

   Tusind tak for den fine respons – jeg er glad for det måske kan inspirere lidt til dem som ikke var klar over reglerne. De kan også være svære at finde rundt i, og nogle gange er jeg da selv i tvivl men hellere skrive et reklame for meget end for lidt. Det ville være surt at blive politianmeldt og skulle betale en kæmpe bøde!

   September 15, 2017 at 15:06
 • Reply Camilla Christine

  Amen gurl.
  Du har så ret, jeg prøver stadig at huske mig selv på det, men den smutter sgu nogengange, med alle de regler man skal holde sig opdateret i. Heldigvis kan man jo så redigere i sit opslag eller indlæg og tilføje det hvis den smutter! Jeg er dog lidt ubevidst begyndt at unfollowe influencers der ikke er transparente på det punkt, for det virker så hamrende uærligt, når man selv har sat sig ind i reglerne. Knus

  September 14, 2017 at 11:45
  • Reply Vanessa

   Hvor er det bare skønt med så positiv respons – tak søde! Det er uærligt og det er det der er så ærgerligt fordi man ved jo at de ved at de skal gøre det, men de undlader med vilje. Det er så irriterende at se, men det er jo dem der løber en risiko, men den er bare ikke det værd.

   September 15, 2017 at 15:07
 • Reply Michelle Elbæk Jensen

  Du skriver at man ikke må indsætte det som hashtag, der mener du “skjulte” hashtags ikke?
  Jeg skriver oftest som det første i min tekst: #reklame /#sponsoreret indlæg og jeg er ret sikker på at det er okay?
  Men klart, det skal markeres tydeligt!

  September 14, 2017 at 16:52
  • Reply Vanessa

   Jeg mener bare hashtags generelt – det er sådan jeg har forstået det. Det skal stå som “reklame/sponsoreret/annonce” for at det er korrekt. Jeg kan dog tage fejl, men jeg er dog ret sikker på at det ikke må stå som hashtag, ligemeget hvor i opslaget det står.

   September 15, 2017 at 15:12
 • Reply Freja

  Jeg kan kun slutte mig til her, det er ærgerligt når det i sidste ende rammer dem som er ærlige. Jeg bliver også bekymret for at læserne så ikke føler de kan stole på det som bliver skrevet, når der ikke står reklame. Hvis det reelt set er et indlæg om noget man faktisk gerne vil anbefale helt uden at modtage noget for det.

  September 17, 2017 at 10:16
  • Reply Vanessa

   Jeg er fuldstændig enig – det er så ærgerligt at det rammer dem som er ærlige. Når jeg ser folk som tydeligt laver skjult reklame, gider jeg ikke bruge tid på deres indlæg eller Instagram eller hvor end de nu reklamere for ting. Det er uærligt, især når man jo ved at de godt ved at man skal markere reklame. Jeg håber at der kommer lidt mere fokus på det, og at folk indser at man bare skal følge reglerne.

   September 17, 2017 at 12:36

  Leave a Reply

  You may also like

  Translate »